طب ایرانی

مطالب طب سنتی ایران

طب ایرانی

مطالب طب سنتی ایران

۷ مطلب در خرداد ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

 

کمتر کسی است که صدای مفصلی را تجربه نکرده باشد. صدایی که معمولا هنگام حرکت دادن مفاصل، مانند بلند شدن، آغاز راه رفتن و … شنیده می شود. اگرچه صدای مفصلی در سنین بالاتر شیوع بیشتری دارد، لیکن حتی جوانان و نوجوانان نیز آن را تجربه کرده اند.
اگر صدای مفصلی، با درد و تورم همراه نباشد و طولانی و اصطلاحا مزمن نشده است، جای نگرانی نیست.
در اغلب اوقات، علت صدا دادن و تق‌تق مفاصل بخصوص مفصل زانو، خارج شدن هوایی است که در فضای مفصلی به‌دام‌افتاده است. البته فشار زیاد بر مفصل و نیز اصطکاکی که در مفصل و در فرآیند تغییر موقعیت و زاویه مفصلی ایجاد میشود، نیز می توانند باعث ایجاد صدای مفصلی نرمال باشند.
این دقیقاً همان حس و صدایی است که که در شکستن قولنج انگشتان دست و پا یا مفاصل دیگر تجربه می گردد.

دلایل صدا دادن مفاصل:

1) آزاد شدن گاز : 
ممکن است در مایع سینوویوم که در درون‌مفصل وجود دارد و مانند نرم کننده ای حرکات مفصل را تسهیل می کند، گاز تولید و آزاد شدن حبابهای هوا صدا در مفصل ایجاد می کند.

2) حرکت تاندون :
حرکات مفصل مدیون کنش واکنش تاندونها و لیگامانهایی است که در اطراف مفصل وجود دارند و به استخوانهای تشکیل دهنده مفصل یا استخوانهای اطراف چسبیده اند. تغییر وضعیت این تاندونها در جریان حرکات مفصل، و عبور آنها از روی زواید و برجستگی های استخوانی، ممکن است باعث ایجاد صدای مفصلی شود.
جالب است که ممکن است خود فرد این صدا را نشنود و ...

ادامه مطلب در سایت مزاج

  • sa ja
  • ۰
  • ۰

ماءالجبن (Whey protein)

 

یکی از داروهایی که حکمای طب سنتی بر مصرف آن در این بیماری متفق القول هستند، ماءالجبن می باشد. ماءالجبن یک لغت عربی است که از ترکیب دو کلمه ماء به معنی آب و جبن به معنی پنیر تشکیل شده است.

ماءالجبن، آب پنیر را گویند؛ یعنی اگر شیر بسته شود و رطوبت از آن جدا گردد؛ به آن رطوبت، آب پنیر می‌گویند.

روش تهیه ماءالجبن :
۸۰۰ گرم شیر تازه گاو را در ظرفی-ترجیحا پیرکس- به جوش آورده مقداری سکنجبین ترش یا سرکه انگوری یا آبغوره یا آب لیمو اضافه نمایید تا شیر بریده شود. زمانی که شیر بریده شد، شعله را خاموش کنید. جهت صاف کردن باید شیر را در پارچه ای ریخته، آویزان کنید تا آب، قطره‌ قطره از پنیر جدا شود و چیزی از اجزای پنیر، وارد ماءالجبن نگردد.

برای اثربخشی بیشتر، می توان زمانی که شیر در حال جوشیدن است (قبل از اضافه کردن ترشی ها)، دو سه قاشق غذاخوری افتیمون را که در یک پارچه تمیز بسته شده، ۳-۲ بار در شیر داخل کرد و هربار ۱۰ تا ۱۵ ثانیه نگه داشت تا عصاره افتیمون که یک سودازدای بسیار قوی است،وارد شیر شود. افتیمون نباید زیاد تحت تاثیر حرارت قرار بگیرد زیرا خواص آن از دست می رود.
تذکّر:

پنیر به جا مانده، با اضافه کردن کمی نمک، به عنوان پنیر خوراکی قابل استفاده است.

روش مصرف ماءالجبن :

زمان مصرف این دارو.....

ادامه مطلب در سایت مزاج

  • sa ja
  • ۰
  • ۰

  • کارهایی که گرم مزاجان باید انجام دهند:

     اگر فرد در سن جوانى باشد باید به سمت سرد کردن مزاج حرکت نماید به این صورت که:

  1. در جای خنکی زندگی کند که محل وزیدن باد شمال باشد به خصوص در فصل تابستان.
  2. از ورزش زیاد و حرکت در آفتاب اجتناب نماید.
  3. اگر فصل تابستان باشد در آب سرد حمام کند و اگر غیر این فصل باشد در آب نیم‏گرم حمام کند و از حمام بسیار گرم و سونا دوری کند.
  4. باید چهار ساعت قبل از رفتن به حمام کمی غذا میل نماید و در حمام آبى برای شستشو مصرف کند که در آن بنفشه و نیلوفر و سایر گیاهان خنک مزاج جوشانیده باشند و در آن آب، مدت کوتاهی بنشیند و سر را با لعاب اسفرزه و خطمى بشوید و بعد از شستن، بدن خود را با صندل و گلاب خوش‏بو سازد.
  5. غذای این افراد: از ماهی تازه و گوشت بزغاله و جوجه مرغ و خروس با آب‏غوره و آب انار ترش و کدو و کاهو به تناوب غذا تهیه کنند و میل نمایند.
  6. از میوه‏ها شفتالو و زردآلو و توت سیاه و گلابی میل نماید و از سبزی‌ها کاهو و خرفه و اسفناج و خیار و کدو.
  7. از شربت‌ها سکنجبین و شربت ریواس و زرشک و لیمو بنوشد.
  8. در زمستان خوردن نارنج و لیمو و نارنگى و پرتقال و امثال این‌ها بسیار خوب است.

 کارهایی که سرد مزاجان باید انجام دهند:

  1. اگر بخواهیم این گونه افراد را به سمت مزاج معتدل سوق دهیم باید غذایى که دارای مزاج ‏گرم و در رطوبت و خشکی معتدل باشد مصرف کنند مثل: گوشت گوسفند یا بز جوان که با زیره و دارچین و پیاز پخته باشند و از سبزی‌ها ترب و نعنا و شاهی و تره و طرخون و از شیرینی‌ها آن‌چه از شکر و عسل و گردو و بادام تهیه شده باشد و از میوه‏ها آن‌چه بسیار شیرین باشد مصرف کنند.
  2. از نوشیدن آب یخچالی (بسیار سرد) اجتناب نمایند.
  3. از عطرها مثل عطرهای حاصل از نرگس و گل شب‏بو و زنبق‏ ببویند.
  4. در مکان گرم زندگی کنند.
  5. به شدت ورزش کنند و پیش از ورزش، بدن را ماساژ دهند.
  6. حمام گرم بروند و آب گرم که در آن بابونه و مرزنجوش و اکلیل الملک جوشانیده باشند استفاده کنند، و کمی در آن بنشینند و حمام را زیاد طول ندهند که باعث خشکى بدن می‌شود و بعد از بیرون آمدن از حمام بر بدن عطر گرم بزنند.
  • کارهایی که مرطوب مزاجان باید انجام دهند:
  1. اگر مزاج کسى مرطوب‏ باشد و بخواهد که به سمت اعتدال برود باید غذاهای خشکاننده مزاج مثل: گوشت شکار و نمک ‏سود و ماهى شور و گوشت کبک و تیهو که باادویه گرم طبخ داده باشند میل نماید. 
  2. در مکان‌های مرتفع که آفتاب ....

ادامه مطلب در سایت مزاج

  • sa ja
  • ۰
  • ۰

 

الف) خصوصیات:
– رنگ پوست افراد دارای مزاج گرم و خشک معمولاً گندمگون یا ته رنگ زرد گاهی متمایل به سرخ است.
– بدن و اعضای ظریف و کشیده یا اصطلاحا مینیاتوری دارند، مثلا قطر انگشتان کم است و لب‌ها نازک است.
– معمولاً استعداد چاقی ندارند و نسبتاً کوچک‌جثه هستند.
– سرعت نبض، حرکت و کلامشان بالا است و کارها را معمولاً خوب، سریع و دقیق انجام می‌دهند (فرز هستند).
– در هنگام لمس کردن، بدن این افراد به نسبت، گرم و داغ بوده و پوست خشکی دارند.
– به دلیل خشکی مزاج، احتمال ابتلا به یبوست در این گروه زیاد است. رنگ و بوی دفعیات (ادرار، مدفوع و عرق) معمولا تند است.
– استعداد ابتلا به سوزش مقعد یا سوزش مجاری ادراری تناسلی زیاد است.
– به خاطر حرارتی که در بدنشان وجود دارد، غذا را زود هضم کرده، ذخیره غذایی چندانی نیز در بدن ندارند؛ لذا با دیر شدن غذا سریعاً عصبی می‌شوند.
– معمولاً دهانشان زود خشک می‌شود.
– به دلیل حرارت بالا که به سمت سر می رود، رشد موها در این افراد زیاد است؛ معمولاً موهای مشکی، مجعد و ضخیمی دارند؛ سفیدی زودرس و ریزش مو نیز در این گروه شایع است.
– چون سرعت بالایی در فکر و انجام کارها دارند، ممکن است تا حدی تمرکز و تداومشان در کار ضعیف باشد. یعنی با انجام همزمان چند کار، کاری را در نیمه رها و کاری دیگر را آغاز می‌کنند (شاخه به شاخه پریدن). لذا گاهی انگ بیش فعالی به آنها زده می شود.
– دارای حواس تیز بوده (تیزهوش و هوشیار)، حتی محرک های(بو، صدا، لمس و…) بسیار ضعیف نیز آنها را متاثر کرده؛ تغییر طعم، بو و رنگ را سریعاً متوجه می‌شوند.
– ایده آل گرا هستند و دوست دارند کارها سروقت و دقیق انجام شود. بهترین حالت و شرایط را در هرچیزی دنبال می کنند.
– در هنگام رسیدن به‌قرار ملاقات مرتب تشویش و نگرانی از دیر رسیدن دارند.
– روحیه ای بسیار حساس داشته؛ لذا شکنندگی روح و روان دارند و بسیار نیازمند ملاطفت، توجه و رعایت حال می باشند.
– کلا دارای خلقتی ظریف بوده(جسمی و روانی) و باید با آن ها به ظرافت و لطافت رفتار شود.
– نیاز به خواب نسبتا کم بوده، با خوابی کوتاه، خستگی‌شان کاملاً از بین می‌رود و دوباره می‌توانند شروع به کار کنند. خواب سبکی دارند و مستعد به اضطراب، تشویش و کم‌خوابی هستند.

ب) توصیه‌های سبک زندگی:

– افراد دارای مزاج گرم و خشک بهتر است ...

ادامه مطلب در سایت مزاج

  • sa ja
  • ۰
  • ۰

 

پونه گیاه اسرارآمیز است آنچنان از عصاره خلقت بهره‌مند است که خواص بی‌نظیرش آن را متمایز کرده است.
پونه گرم و خشک است، این برگهای سبز با کمی کرک گاهی مایل به بنفش بلدند با آنتی اکسیدان فراوان خود سیستم ایمنی را تقویت کنند، رزمارنیک اسید، تیمول و کوئرستین آن جلوی رشد میکروبها را می‌گیرند، با رشد غیرطبیعی سلولی مقابله می‌کنند، فعالیت ویروس را در بیماریهای ویروسی محدود می‌کنند.

این خواص بی‌نظیر پونه، مصرف آن را در بیماریهای زنان، بیماریهای تنفسی و در افسردگی و چاقی متمایز ساخته است.

اما گرم و خشکی آن می‌تواند مشکل‌ساز شود، با داروهای قلبی و عروقی تداخل کند، تحریک‌پذیری افراد را به همراه داشته باشد، سرفه خشک را تشدید کند و … 

ادامه مطلب در سایت مزاج

  • sa ja
  • ۰
  • ۰

اگر در فصول سرد خشکی پوست شما را آزار می دهد موارد زیر می تواند کمک کننده باشد:

1) بهتر است در حمام از صابون استفاده نکنید. البته از صابون گلیسیرینه یا صابونهای طبیعی می توانید استفاده کنید. شستشوی بدن با شامپو بدن هم گزینه مناسبی در خشکی پوست می باشد.

2) استفاده از روغن بادام شیرین، روغن کدو، روغن بنفشه بادام به صورت موضعی نیز توصیه می شود.

3) درصورتی که که پس از حمام از لوسیون بدن استفاده می کنید؛ بهتر است در حمام پس از خشک کردن بدن قبل از خارج شدن از حمام، لوسیون را به بدن بمالید تا اثر رطوبت بخشی و نرم کنندگی بیشتری داشته باشد.

4) بادام، انجیر، مویز میان وعده های مناسبی در این فصول هستند.

5) شیر بادام، حریره بادام، شیر برنج، فرنی با آرد برنج در کاهش خشکی پوست کمک کننده است.

6) استفاده از سوپ ها و آش های مناسب این فصل توصیه می شود.

7) مصرف مکرر غذاهای خشک و ادویه جات تند نیز باید تقلیل یابد.

8) شستشوی روزانه پوست بدن و بویژه پوست صورت با صابون باید محدود شود.

دکتر روشنک مکبری نژاد
(متخصص طب ایرانی)

**توضیحات تکمیلی سایت مزاج برای خشکی پوست:

1) از منظر طب ایرانی و نگاه فلسفی آن به کائنات، همه اشیاء و حتی جانداران از چهارعنصر آب، خاک، آتش و هوا تشکیل شده است.
2) حکماء طب ایرانی برای ....

*ادامه مطلب در سایت مزاج

  • sa ja
  • ۰
  • ۰

الف) خصوصیات:
– این افراد ازنظر روحی خوش‌مشرب و عمدتاً شاد هستند.
– افراد با مزاج گرم و تر، پوست خوبی دارند و چهره‌های گلگون متمایل به سرخی و صورتی هستند.
– معمولاً جثه‌های قوی و تنومند دارند و دارای نبض‌های خوب و قوی هستند.
– معمولا عروق بزرگی دارند، طوری که از سطح پوست روی دست ‌و پا به‌ راحتی قابل‌ رؤیت است.
– معمولاً کم مریض می‌شوند، ولی در مشکلاتی چون چاقی، فشار و غلظت خون بالا، چربی و اسید اوریک خون بالا استعداد بیشتری دارند.
– احساس سنگینی و خواب ‌آلودگی در این گروه خصوصاً در فصل بهار بیشتر است.
– جوش و دمل‌های چرکی بیشتر در آن‌ها دیده می‌شود.
– مدیران خوبی هستند و به خاطر رطوبتی که در بدن دارند صبور هستند و زیردست و بالادست را بهتر مدیریت و تحمل می‌کنند.
– معمولاً با لمس بدن این افراد گرما و نرمی پوست احساس می‌شود.
– خوش ‌خوراک هستند، یعنی به غذاهایی با غذائیت زیاد مثل گوشت، نان و برنج و تنوع غذا علاقه دارند.
– دفعیات بدن معمولاً رنگ یا بوی تندی دارند و همین‌طور که ورودی این افراد زیاد است و پرخوری می‌کنند، خروجی و مواد دفعی بدن هم زیاد است.
– موهای پرپشت، مشکی، ضخیم و حالت پذیر دارند.

ب) توصیه ها:
– این افراد (مانند افراد دارای مزاج گرم و خشک هستند) باید از ....

ادامه مطلب در

  • sa ja